torsdag 17. september 2009

Ramadan

Siden 20. august har det vært Ramadan her og i andre muslimske land. Ramadan er muslimenes hellige fastemåned, og det betyr at de ikke skal spise, drikke, røyke, ha sex eller krangle med hverandre mellom soloppgang og solnedgang. Etter solnedgang er det Iftar-tid, det vil si bønn og bryting av fasten. Da har de ofte fester eller går på buffeter, tilbringer tid sammen med familien og koser seg. Kan gjerne sammenlignes med julefeiringen vår, altså. Kjøpesentrene er til og med pyntet med fine Ramadan-dekorasjoner.

For oss ikke-muslimer er det heller ikke lov å spise eller drikke offentlig på dagtid under Ramadan. Hvis man blir tatt, kan man få bøter eller fengselsstraff. (Jeg vet ikke hvor strenge de er på å håndheve dette, men det er best å være på den sikre siden.) Dette forbudet fører til en del kinkige situasjoner, som når man prøver å snike til seg en slurk vann "under bordet" i bilen mens man står og venter på grønt lys.

Mannfolka jobber bare halve dager denne måneden, og kommer hjem klokka ett. Det er egentlig litt kjedelig, for man kan ikke gå ut og spise noe sted, og de fleste butikker er stengt midt på dagen. Så det er ikke så veldig mye å finne på. Det er naturligvis på kveldstid, etter solnedgang, at det meste foregår. Det er store Iftar-buffeter på de fleste hoteller og restauranter, og i dag skal vi på favorittrestauranten Soy i souken og få med oss buffeten før det er for sent.

Neste uke er altså Ramadan ferdig, og da er det duket for Eid-fest. Eid ul-Fitr er høytiden som markerer slutten av Ramadan. Gutta får tre dager fri den uka, så mange Qatalum-ansatte benytter anledningen til å reise på ferieturer. Av de vi kjenner er det mange som skal til India, Malaysia eller Filippinene. Vi, derimot, reiser hjem til gamle Norge.

Ramadan Kareem!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar